top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraPavla K

Nejlepší fyzioterapeut

 


Mgr. Pavla Kůsová, 18.12.2021

Vyrůstala jsem v době, kdy se u běžných koní nepoužívaly vymoženosti moderní doby (chápejte solárka, odpocky, kolotoče apod.). Za to neexistovalo odejít ze stáje od nevyčištěného, nebo alespoň nevyvíchovaného koně. Mnozí mladí asi ani nebudou vědět, co to víchování je….to se tak stočí sláma nebo i seno (ale sláma je vhodnější) do víchů a těmi se kůň vysouší krouživým pohybem. Zároveň také perfektně namasíruje.

Tehdy koně pravidelně pracovali, neexistovalo koně nevykrokovat, po práci nevyvíchovat nebo nevyčistit. Dnes má velké procento koní pohybové potíže. Kulhají, nechodí čistě, bolí je záda, nejsou schopni se nasvalit apod. Přitom by stačilo většinou tak málo – dát si tu práci a být svému koni tím nejlepším fyzioterapeutem. Nechci nikoho navádět k tomu, aby si hned dělal nějaký kurz. Stačí selský rozum. Pokud koně před i po ježdění kompletně vyčistím a tím namasíruji, dělám pro něj a jeho tkáně to nejlepší. Ale teď nemám na mysli čištění ve smyslu – vezmu rejžák a ometu nejhorší bahno. Kdepak, to by vás za mého mládí hnali….tehdy jsme čistili kompletně – nejdříve se obralo nejhorší bahno tvrdým hřeblem nebo rýžákem, pak se koník čistil gumovým hřbílkem po celém těle, pak měkkým kartáčem do čista, hadrem či houbou jsme otírali hlavu a nozdry, podle citlivosti rýžákem nebo měkkým kartáčem vyčistili končetiny, samozřejmě háčkem kopyta a po ježdění to samé v bledě modrém, někdy předskočené vyvíchováním, když koník nestihl při krokování úplně uschnout. Neexistovalo odejít ze stáje od koně s obtiskem opocené deky nebo sedla….to by o mne šéf přerazil asi vidle.

Je třeba si uvědomit, že celé tělo je jeden propojený systém. Povázka, neboli fascie, prochází celým koněm od špičky nosu po zadní kopyto v různých vrstvách, udržení její pružnosti je velmi důležité pro pružnost a fungování celého těla. A právě pro udržení pružnosti této struktury je skvělá každodenní masáž během čištění. A také po ježdění, protože dotažením sedla a ježděním dochází často k vytlačení vody z povázky v oblasti pod sedlem a podbřišníku a je více než vhodné ji tam po ježdění opět vrátit díky masáži nejlépe celého těla. Pokud se fascie nechá takto bez péče, po čase vysychá, slepuje se, ztrácí pružnost a od toho je jen malý krůček ke vzniku zatuhlých míst ve svalech, kompenzací v pohybu a blokád. Pokud tedy chcete udržet svého koně, co nejvíc pružného a zdravého, zaměřte se na každodenní péči a masáž.

Dodržujte jednoduchá pravidla – při ježdění si dát práci se zahřátím a následně s vykrokováním, po ježdění koně namasírovat a vyčistit, pravidelně kontrolovat měkkost a pružnost svalů a tuhá místa rozmasírovat. Pracovat s koněm pravidelně, učit ho, aby se zlepšoval ve své rovnováze a nesení se. A pak samozřejmě udržovat fyzickou stránku věci – tj. správná kopytní péče, správná výživa, naplnění základních potřeb (přístup k potravě, odpočinek, sociální interakce). A není vůbec marné udržovat fyzickou stránku i nás jezdců 😊, aby mohl vzniknout dobře fungující propojený systém kůň – jezdec.



27 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page