top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraPavla K

Péče o jizvy včetně kastračních jizev

Během terapií se setkávám se starými i čerstvými jizvami. Majitelé většinou netuší, jak s jizvou pracovat.

Jizva je výsledkem hojení tkáně po jejím zranění/narušení (např. při chirurgickém zásahu). Při narušení tkáně a vzniku otevřené rány se mobilizují hojivé procesy a organizmus se snaží překotně ránu uzavřít. Rána se proto zahojí přebytečným množstvím vazivové tkáně a krevních cév. Jizva je tužší a může být zarudlá.


Po té, co je rána již zahojena, probíhá dlouhodobý proces vstřebávání přebytečného vaziva a uzavírání nadbytečných cév. Jizva postupně měkne a bledne, díky tomu je možné posuzovat vzhled jizvy až za delší čas, v mnoha případech až po roce, někdy i déle.


Moje zkušenost je taková, že je možné pracovat s jizvou i po této době. Naopak vždy doporučuji s jizvou pracovat, protože zjizvená tkáň nepracuje správně. Většinou jizva prochází více vrstev, které mají po sobě normálně klouzat, jizva tomu brání. Jizva stahuje okraje rány dovnitř včetně fascií a může způsobit omezení pohybu, vznik kompenzací a chybných pohybových vzorců.


Samostatnou velkou skupinou jsou jizvy po kastracích. Málokterý valach má měkkou, teplou a pružnou kastrační jizvu, která nestahuje vnitřní struktury do jizvy. Většinou nacházím studené, tuhé a často i celkem velké jizvy. U některých je výrazně hmatatelné stažení vnitřních struktur směrem do jizvy, což majitelům ukazuji a nechávám je si to osahat, aby věděli, co mám na mysli.


A jak s jizvou pracovat? Je vhodné jizvy opečovávat hned od jejich vzniku. Někdo radí promazávat sádlem či jiným mastným krémem, někdo využívá hojivé gely a masti na jizvy. Je vhodné pracovat s jizvou jemně, péče o jizvu musí být pacientovi příjemná.


Nejčastěji doporučuji jemnou masáž/hlazení kolem jizvy a pokud je to pro pacienta příjemné, tak i přes jizvu.


U kastračních jizev pak jemné mnutí mezi prsty v celé délce kastrační jizvy. Vždy by to koni mělo být příjemné. Doporučuji zároveň s tím kontrolovat tuhost svalů na vnitřní a zadní straně stehen, zádi a beder. A pokud jsou tužší, tak promasírovávat pravidelně při čištění a po práci.


Jizvu je možné masírovat kdykoliv si vzpomenete, když se to pacientovi bude líbit.


Pokud je jizva spojena s nějakým traumatem, pak je třeba postupovat pomalu a jemně. Sama mám tuhle zkušenost z vlastní jizvy po císařském řezu....trvalo mi dobře rok a půl než bylo možné jizvu ošetřovat. Jinak mi to hodně vadilo, ze začátku jsem měla hodně silné negativní emoce, po nějaké době se to uvolnilo, párkrát jsem si celkem pobrečela.

Na obrázku moje 4týdny stará jizva :) Ošetřováno Bemer a promazáváno panthenolem :)





59 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page