top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraPavla K

Sedla, sedla, sedla....nekončící příběh

Aktualizováno: 3. 2. 2022

Nejen na svých terapeutických cestách kolem koní se setkávám s opakujícím se problémem, a tím jsou sedla. V podstatě se majitelé dělí na dvě odlišné skupiny - jedna skupina hledá vhodné padnoucí sedlo po celý život, protože vidí, jak se kůň na sedlo tváří, vykazuje diskomfort, ošívá se při sedlání, nasedání apod., případně nepodává výkon, který znají třeba z dob používání jiného sedla. A druhá ani netuší, že sedlo jejich koni nevyhovuje, např. ho s koněm už koupili apod. Samostatnou kapitolou je pak vhodnost pro jezdce. Často majitelé řeší nedostatečně dlouhý prostor na sedlo. A tak pořídí krátké sedlo, které jim jen tak tak vyjde na hranu posledního žebra. Problém nastává ve chvíli, kdy pro ně bude malé a budou sedět plnou vahou na zadní rozsoše místo v těžišti (neboli nejhlubším bodě sedla). A ano, ani to není dobře.

Méně častým problémem je, že sedlo sedí koni, ale ne jezdci. Jezdec pak často tvrdí, že on si zvykne, hlavně, že sedí koni. Bohužel tak to nefunguje. Pokud bude sedlo sice sedět koni, ale vám ne, pak budete svým nepohodlím ovlivňovat koně pod sebou a nakonec z toho bude negativní zážitek pro oba účastníky.

Dnešní moderní sedla jsou vyráběna často sériově a často v zahraničních destinacích typu Indie apod. Nemá to nic moc společného se sedlářským uměním, které opravdu umělo udělat sedlo na míru koni i jezdci. Bohužel sedláři, zvláště ti opravdu s citem a šikovní, jsou naprosto vymírající druh a nová generace se úplně nedaří vypěstovat. A až doslouží stará, ještě dobře dělaná sedla, která se dnes kupují z druhé ruky, tak už vůbec nevím, co těm koním budeme na ta jejich záda dávat.


Abychom si řekli základní trable - naprosto největší problém, který nejčastěji potkávám, jsou úzké páteřní kanály. Zcela nepochopitelně je na sedlech pro standardně velkého koně (chápej cca 500kg váha, středně narostlý tj. KVH kolem 155cm) páteřní kanál maximálně na 3 prsty dospělého člověka - to je cca 6cm šířka. Jenže tuto šířku mají samotné obratle v horní části, kterou nahmatáte pod kůží. Tedy pokud položíte na záda koni sedlo s takto úzkým páteřním kanálem a zatížíte váhou jezdce, iritují sedlové polštáře přímo páteř koně. Často také vídám nepochopitelně zužované páteřní kanály směrem dozadu. Tj. vpředu u komory dáte pomalu celou ruku - super. Ale v zadní části sedla pod zadní rozsochou sotva tři prsty, měla jsem v ruce i sedlo, kde jsem stěží dala prsty dva. Moc jsem nikde neobjevila, proč to takto výrobce dělá, neb z anatomického hlediska je to nesmysl. Sedlo má sedět na hrudní části páteře (myšleno umístění na koni, ne, že by snad sedlo mělo sedět na páteři), která je ve své horní šířce cca stejně široká vpředu u kohoutku jako vzadu u přechodu k bedrům, nějaký rozdíl tam bude, ale rozhodně ne v řádu centimetrů. Schválně si udělejte doma na svých koních pokus a nahmatejte si obratle na kohoutku shora a pak jeďte hezky pomalu dozadu k poslednímu žebru. Pokud váš koník bude mít zúžení šířky horních částí obratlů o 3 a více centimetrů, tak se mi prosím ozvěte, to bych si ráda našahala na živo, neb zatím jsem takového koně nepotkala.


Dalším problémem jsou tvary, šíře a otevřenost komor - tady nejde ani tak o problém výrobců, jako spíš pasovatelů sedel a majitelů, kteří neví, na co se zaměřit. V ČR je naprostý nedostatek kvalitních saddlefitterů - neboli česky pasovatelů sedel. V podstatě oficiálně je tu jedna jediná certifikovaná Saddle fitterka - Magda Frantlová. Ta bohužel je ale tak vytížená, že je téměř nemožné ji dohnat (vlastní zkušenost, kdy jsme jí sháněly s kamarádkou několik měsíců, neb kamarádky kobylce přestalo sedět sedlo a byla protivná při ježdění.....bez šance :( Voláno, psáno, opakovaně a nic :( ).

Z dalších tu jezdí Simona Koutná z RS Sedla - za mne aktuálně vhodná volba, viděla jsem po jejím pasování tři koně a zatím dobrý, záda ok, sedla sedí oboum (koni i jezdci). Aktuálně ji dávám jako kontakt všem, co shánějí sedlo z druhé ruky.

A pak mi často majitelé říkají o paní Gábině od Prahy, která jezdí se sedly. No dohledaly jsme podle telefonu, že by mělo jít o paní Gábinu Prokopiusovou, nicméně o sedlech na webu, kde je na ní uvedený kontakt není ani slovo. Tady jsem zase naopak měla zkušenost také s 3 koňmi, kteří od ní měli napasované sedlo a všechno to bylo křivé, jedno sedlo totálně do vrtule, záda koní tomu odpovídala - velké atrofie, bolavá. Takže tuto paní nedoporučuji. Pak vím, že z jižních Čech jezdívá paní Petra Tůmová, s tou zatím osobní zkušenost nemám, ale kamarádky terapeutky z jihu s ní mají zkušenost dobrou, takže můžete zkusit. Umí sedlo i přecpat a upravit na míru koni, když třeba lehce mostí kvůli chybějící výplni vlny, což je super.

Úpravy sedel dělá i pan Hakr z Equiservisu, tady mám zkušenosti obojetné - jednou je to super, podruhé je to špatně. Na konfekční koně sedí jím upravovaná sedla lépe. U nekonfekčních, s problémovou lopatkou, prohnutějšími zády apod. bývá často problém.


A pak jsou tu sedláři. Osobní zkušenost mám pasováním použitého sedla sedlářem panem Libichem, jeho vlastní výrobu jsem zatím na koni nepotkala. U použitého sedla je to stejné jako s panem Hakrem - jednou ok, jednou špatně. Takže i tady je to asi o štěstí a o tom, jak moc nekonfekčního koně máte.


Správně byste měli nechávat kontrolovat sedlo minimálně jednou ročně, lépe dvakrát. Ale na to prostě nemáme v Čechách lidi. A ani majitelé nejsou zvyklí za tyto služby platit.


Tím, že je tu tak málo lidí, kteří by byli schopní sedla správně napasovat, jsou majitelé závislí na vlastními silami získaných znalostech a sedlech z druhé ruky. Málokdo, kdo má koně jen tak na courání po lese, je ochotný utratit 50tis. Kč za sedlo na míru, které navíc nemusí ani tak opravdu sedět (taky osobní zkušenost u kamarádky). Navíc u některých plemen je obvyklá výrazná změna v osvalení a tukových zásobách během roku, takže sedlo sedí třeba jen půl roku a co dělat po ten zbytek? Někdo to řeší podložkami různého typu, někdo padem, někdo bezkostrovým sedlem. Ale řekněme si, že i tato řešení mají svá omezení. Různé podložky mohou nakonec víc škodit, tlačit, způsobovat větší tlaky a atrofii v určitých bodech, kde sedlo nesedí. U padů a bezkostrových sedel je hlavním limitem váha jezdce, neboť pady nemají většinou řešený rozklad váhy tak kvalitně jako kostrové sedlo. Naprostým průšvihem pak mohou být pady se třmeny, které působí bodovým tlakem za kohoutkem a mohou způsobit otlaky, atrofii svalů apod. Pokud tedy chcete pad se třmeny, musíte vybírat takový, který má alespoň nějak pořešený rozklad váhy a tlaku od třmenů. A ideálně vytunit nějakou vhodnou podsedlovou dečkou, která například utvoří páteřní kanál a zlepší rozklad váhy i tlaku třmenů.


Samostatnou kapitolou jsou bezkostrová sedla. Opět mají limity, a to především váhu jezdce. Nejlepší rozklad váhy má asi Barefoot s VPS systémem, případně sedla s koženými kostrami - Hidalgo - u těch konkrétně mám přímo od výrobců řečeno, že zvládnou i 95kg jezdce, ideálně s vhodnou podsedlovou dečkou např. od Grandeur. Vždycky je třeba sledovat, co na to kůň, jak dobře se pod padem/sedlem umí natáhnout do prodloužených chodů (při kterých maká lopatka na plný výkon a nejlépe poznáte, že jí někde něco vadí) a zase zpět shromáždit. Pokud koni vadí váha jezdce, nerozložená úplně vhodným padem, může mít tendenci jít celou dobu ve vytažení dopředu dolů a snažit si tak zvednout záda mechanicky a ne zapojením jádra a břišních svalů. Pokud se jednou za čas vytáhne a zase ho bez trablů posbíráte zpět do ruky, pak je velmi pravděpodobně vše ok.


Z konkrétních mně známých padů, bezkoster - lepší ochranu zad má např. Alcantara Grandeur, případně beránkové Grandeur sedlopady někdy už spíše sedla, tam ale občas mají lidé problém s nedostatečným kontaktem s koně. Dobrou ochranu zad mají i Ghost Toscana či Buttera. Horší ochranu zad, která se dá ale hodně zlepšit jejich podsedlovou dečkou má velmi oblíbený pad Brockamp, k tomu se nedají přidat třmeny, takže jeho základní ochrana zad je dostačující, neb nevytvoříte tak enormní bodový tlak jako se třmeny. Mám několik koní ježdených hodně pod Brockampem a záda v pohodě.

Ovšem vždy je třeba jet v souladu s koněm, nepřekážet pohybu, dobře sedět s povolenými kyčlemi, což ale také nejde na všech koních. U širších koních vás to níž prostě nepustí a pak to svádí k "hajzlsedu", kde nesedíte v těžišti, ale spíše směrem dozadu. U širších koní je třeba určitě tunit podsedlovkami, abyste si vytvořili jakýsi twist a měli víc prostoru na správný sed.


Pokud aktuálně řešíte změnu sedla a zkoušíte sedla z inzerce, vždy si berte sedlo na vyzkoušení s možností vrácení. Ráda vybírám u paní Dohnalové - https://www.a-sedla.cz/ - často tento web doporučuji i majitelům. Sice k nám do severočeských dálav nejezdí, ale nemá problém poslat víc sedel na vyzkoušení.


A zde pár postřehů pro anglická sedla, na co dávat pozor pro standardně velkého koně:

1) šíře páteřního kanálu - ideálně alespoň 4 prsty dospělého člověka bez enormního zúžení směrem dozadu

2) jakmile se vám sedlo dostane do rukou, otočte ho posedlím dolů, opřete o stehno a zkontrolujte zda není křivé - u zadní rozsochy si najděte pomyslný střed a skoukněte obě strany sedla směrem k přední rozsoše. Často bývají různě vycpané polštáře (což se dá se šikovným sedlářem pořešit), ale někdy jsou sedla zkřivená v kostře od nasedání ze země pouze z jedné strany, tj. často sedla táhnou jakoby k jedné straně.

Pak jej položte na koně bez dečky a podívejte se zezadu, zda nejde více k jedné straně. Zrovna nedávno jsem narazila na sedlo, které skoro celým levým polštářem leželo na levé hraně páteře koně. Koník vykazoval velkou citlivost a jezdkyně měla neustávající problém s pravou nohou níže. A to bylo značkové sedlo ani ne dva roky staré :(

3) opřete si sedlo o sebe přední rozsochou a zkuste přitáhnout silou zadní rozsochu k sobě.....nemělo by se to správně hýbat, pokud jde o kostrové sedlo s pevnou kostrou. Pokud se hýbe, pak je kostra pravděpodobně prasklá, a to fakt nechcete.

4) a pak z hlediska rozklíčování vhodné komory všem doporučuji shlédnout základní video o pasování sedel od Equitopia s Jochen Schleese (sice v angličtině, ale dost názorně to ukazuje na koni, takže si z toho vezme dost i úplný neangličtinář): https://www.youtube.com/watch?v=h-BTOIr2jpQ

Další super série o sedlech s Jochen Schleesse - díky překladu od Koněčesky s CZ titulky: http://www.konecesky.tode.cz/index.php?kat=37&id=44

5) dalším cenným zdrojem informací mohou být třeba tyto články:


Níže dva obrázky páteřních kanálů - asi nemusím ani dávat popisek, který je ok a který je podle fotky špatně, na druhou stranu naživo to nemusí být tak hrozivé, přeci jen je fotka lehce z úhlu :)

Fotky stažené z internetu (autor fotek Věra Nala Růžičková, zdroj inzerce Liberečtí koňáci, 27.6.2021).


Článek doplněn a upraven 3.2.2022.





373 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page