top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraPavla K

Bemer terapie - oteklá zadní noha

Aktualizováno: 6. 4. 2022

14.12.2021 jsem večer našla svého koně Toma s hodně oteklou zadní nohou. Otok byl tuhý, horký, noha na omak citlivá a bolavá. Výrazně kulhal. První tři dny jsem prováděla manuální lymfodrenáž, do krmení dostal homeopatika (Arnica montana 9CH a Rhus toxicodendron 9CH), pak jsem lehla se svojí chorobou, musela zrušit objednanou paní doktorku se sonem a pár dní u něj nebyla. Noha byla stále oteklá, lehce hřála, otok byl tuhý. Nicméně se nehoršila a kulhání nebylo tak zlé jako na začátku. Naštěstí v tu dobu dorazil Horse Set Bemer. :)

První aplikace kamaše proběhla 20.12., po terapii otok změknul, noha se krásně prohřála. Tom si aplikaci užíval, žvýkal, zrelaxoval. Druhý den byl otok lepší. Dva dny jsem pak neaplikovala, otok se opět vrátil ve větší míře. 24.12. jsme opět aplikovali Bemer kamaši a přidala jsem i deku. Následující den byla noha úplně bez otoku, suchá. V této době byl ve výběhu velmi tvrdý povrch, samé zmrazky, koně po tom nechtěli vůbec chodit. A tak se otok opět vrátil. Další aplikace proběhla ob den - 26.12., 28.12. a pak 31.12.2021.

Na Nový rok byla noha čistá, suchá, bez otoku a nehřející. Aktuálně je ve výběhu kluzké bahno, uvidíme, jak se noha bude hojit dál.


Update - 4.4. jsme s panem doktorem Seitlem dělali kontrolní sono - zjištěno poškození mezikostního svalu, zahojeno z větší části, ve spodní části ještě přetrvává lehký otok z vnitřní strany a pár nedohojených trhlin, předpoklad dohojení cca 1-2měsíce. Za celou dobu neměl Tomík omezený pohyb ve výběhu, navíc tuhle zimu byl terén ve výběhu hodně náročný. Přesto zvládl tento celkem závažný úraz bez zavření a omezení pohybu jen pomocí Bemer kamaše, kterou dáváme pravidelně celou dobu alespoň 3x týdně. Samozřejmě budeme v terapii nadále pokračovat až do úplného zahojení, tj. vymizení onoho lehkého otoku z vnitřní strany nohy.



83 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page